Het verhaal van Michiel de Vries

10 weken vrij

“Gefeliciteerd! Hoe gaat het ermee?”, dat zijn de vragen die ik afgelopen zomer vaak kreeg van mensen. Mijn antwoord bevat altijd de woorden: druk, weinig slaap, gelukkig zijn we met zijn tweeën en ontzettend blij.

Ik ben 21 mei 2015 vader geworden van Erik. Ik ben daar intens gelukkig mee en heb zeeën van tijd. Ik heb namelijk 10 weken vrij genomen van mijn drukke baan. 10 weken vrij, en begin 2016 heb ik nog een sabbatical van een half jaar gepland.

Dit besluit levert een rare situatie op: aan de ene kant wordt ik geleefd, aan de andere kant heb ik alle tijd om datgene wat belangrijk is te doen en wellicht wel meer… Vooralsnog staat op de planning: Erik verzorgen, mijn vrouw ondersteunen en samen genieten. Als er tijd over is heb ik nog voldoende projecten die op aandacht wachten: Stichting LeoForte, programmeren aan mijn iPhone Apps, sporten, enzovoorts.

Focus en prioriteren zijn woorden die ik vaak gebruik. Bij mijn weten deel ik mijn leven redelijk goed in en scheid ik hoofdzaken van bijzaken. Toch is er mijn hele leven al de uitdaging om alle interesses en verplichtingen te balanceren.

Herkenbaar toch? Waar ligt jouw prioriteit in het leven op dit moment? En maak je daar bewuste keuzes in?

Voor mij is de wereld nu enorm eenvoudig. Erik is een geschenk, temeer aangezien wij niet meer zo zeker waren dat we ooit een kindje in ons gezin mochten verwelkomen.

Daarom was het voor mij duidelijk dat ik wilde kiezen voor een langere periode vrij. Een keuze die door weinigen gemaakt wordt. Mijn werkgever ondersteunt die keuze gelukkig in de vorm van regelingen voor sabbatical en onbetaald verlof. Ook financieel kunnen mijn vrouw en ik dit organiseren.

Nou hoor ik je in gedachten al een lijstje maken van redenen waarom jij zo’n keuze niet zou kunnen maken. Ons brein is immers analytisch sterk om gevaren te benoemen. Red ik dat wel qua geld? Hoe gaat dat dan met mijn carrière? Ga ik me niet vervelen?

Mijn uitdaging aan jou: maak eens een lijstje waarom je zo’n keuze wel zou willen maken. Het lijstje met de ‘nietjes’ kun je ook maken (als je durft, suggereer ik je om het niet te doen), maar kijk dan wel meteen hoe je de punten op dat niet-lijstje om kunt buigen.

Wat het gevolg is van mijn keuze? Alle clichés van het ouderschap. Positief en negatief, maar doordat er voldoende tijd is, vooral heel positief. Echt betrokken zijn bij de opvoeding van mijn kind in het eerste jaar.

Als bijkomend voordeel, geeft mijn lange periode vrij me tijd om te werken aan mijn andere interesses. Wellicht niet altijd gedurende reguliere kantoortijden, maar wie zegt dat blogs niet midden in de nacht geschreven kunnen worden :-)

Wat het doel is aan het einde van mijn periode vrij? Daar ga ik nog over nadenken, maar in ieder geval een aantal LeoForte blogs, een aantal mooie iPhone Apps natuurlijk een mooie band met mijn zoon.

Waar zou jij 10 weken vrij voor willen nemen? En wanneer ga je ze vrij nemen?

Lees hier de andere verhalen van van Michiel